August 17, 2018, 6:45 pm
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 Η Κύπρος από αρχαιοτάτων χρόνων φημίζεται για τη φιλοξενία της. Όπως όμως ένας φιλόξενος άνθρωπος προσέχει πολύ ποιον βάζει στο σπίτι του χωρίς αυτό να μειώνει τη φιλοξενία του, έτσι κατ’ αναλογία πρέπει και το κράτος μας να επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή προτού επιτρέψει σε κάποιο ξένο να εισέλθει στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν δύο πτυχές του θέματος: η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση. Όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να διατυπωθούν κατευθυντήριες γραμμές και στόχοι τους οποίους θα πρέπει να εξυπηρετεί η μεταναστευτική μας πολιτική:

α) ενίσχυση οικονομίας μακροπρόθεσμα

β) τήρηση δημόσιας τάξης

γ) εμπλουτισμός πολιτισμού μας

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι αν το όφελος της οικονομίας δεν είναι μακροπρόθεσμο τότε σημαίνει ότι κάνουμε μια κίνηση που δεν αντέχει στη βάσανο του χρόνου, που είναι στρεβλή και δεν μας συμφέρει. Αυτό μπορεί να συμβεί αν χάσουμε τον έλεγχο οποιουδήποτε από τους τρεις βασικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή της γεωργίας και γενικότερα του χειρονακτικού τομέα, της βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού. Όπως είδαμε και προηγουμένως, ο έλεγχος της οικονομίας είναι βασική προϋπόθεση εθνικής κυριαρχίας, εφόσον, όπως είναι και η ετυμολογία της λέξης, οικονομία σημαίνει διαχείριση στα του οίκου σου.

Πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια φόρμουλα βάσει της οποίας η προσέλκυση ξένων επενδύσεων όχι μόνο να μην αφαιρεί τον έλεγχο του κράτους πάνω στην οικονομία αλλά να τον ενισχύει. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν αντιληφθούμε ότι το κράτος εκπροσωπεί την κοινωνία μας, και η κοινωνία μας είναι εκ φύσεως οικουμενική και κοσμοπολίτικη που δεν έχει καμία σχέση με ρατσισμό. Πιστεύουμε όμως για να έχουν οι ξένοι ένα ρόλο εμπλουτισμού και όχι υπόσκαψης της κοινωνίας θα πρέπει γενικά να υπάρχει το συνεκτικό στοιχείο του κοινού πολιτισμού.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το κράτος μας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ενθάρρυνση επενδύσεων από υπηκόους Ορθοδόξων κρατών και να επιβάλει περιορισμούς σε επενδύσεις από υπηκόους μη Ορθοδόξων κρατών. Ένας τέτοιος περιορισμός για κατοίκους μη Ορθοδόξων κρατών θα μπορούσε να ήταν η υποχρέωση κατοχής του ενός τρίτου τουλάχιστον των μετοχών της όποιας επιχείρησης από κύπριους υπηκόους. 

Όσον αφορά τους πρωτογενείς τομείς της οικονομίας όπως τη γεωργία, θεωρούμε ότι το βραχυπρόθεσμο όφελος του φτηνού εργατικού δυναμικού εξουδετερώνεται με τη μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου από την ανισόρροπα ανεπαρκή ενασχόληση του λαού μας με χειρονακτικές εργασίες. Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του λαού, καθώς επίσης και στην ετοιμότητα του να πολεμήσει για την πατρίδα αν παραστεί ανάγκη. 

Όσον αφορά την πτυχή της παράνομης μετανάστευσης, θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, την ταχεία εξέταση αιτημάτων πολιτικού ασύλου από Διοικητικό Δικαστήριο, χωρίς την παρουσία συνηγόρων, με εξεταστική διαδικασία και χωρίς δικαίωμα έφεσης, και με κατοχύρωση δικαιώματος στην Αστυνομία να ερευνά οποιονδήποτε εύλογα πιστεύει ότι είναι ξένος, και να τον συλλαμβάνει αν δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα που καταδεικνύουν ότι βρίσκεται στην Κύπρο νόμιμα.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η ορθή πολιτική μετανάστευσης πρέπει να τεθεί υπό κοινωνικό έλεγχο, να συμβάλλει στον υλικό και πνευματικό εμπλουτισμό της κοινωνίας, και να της δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να αποτρέπει την εκτροπή από τα υγιή πλαίσια που περιέγραψα.   

Όσον αφορά τη μη συμβατότητα κάποιων από τα μέτρα αυτά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, βλέπετε Εισήγηση 1 για αποχώρηση της Κύπρου από την Ε.Ε.  

 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ.


Online Φόρμα ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ του πιο πάνω μηνύματος ( * Απαιτούμενα) :


Όνομα * :


Επίθετο * :


Το e-mail σας * :


Το e-mail του παραλήπτη * :


Παρακαλώ Πληκτρολογήστε:   ku0hps   
Περιεχόμενα