September 21, 2017, 3:22 pm
Ο ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, κάποιοι αναλυτές στην Κύπρο έκαναν ένα εξομοιωτικό παραλληλισμό μεταξύ της ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ας δούμε πρώτα τις ομοιότητες και μετά τις διαφορές:

Ομοιότητες:

1. Και στις δύο περιπτώσεις προηγήθηκε πραξικοπηματική και παράνομη ανατροπή του νόμιμα εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Η Ρωσία όσο και η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρές από την Ουκρανία και την Κύπρο αντίστοιχα.

3. Στην Ουκρανία υπάρχει ρωσική μειονότητα που κατοικεί (πλειοψηφικά) στην Κριμαία ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι διαιρεμένος μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων. Στην Κύπρο υπάρχει τουρκοκυπριακή μειονότητα ενώ την περίοδο του 1974 ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός ήταν διαιρεμένος μεταξύ εθνικιστών Γριβικών που θεωρούσαν, εντελώς παράλογα, ότι η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ήταν άμεσα εφικτή, και Μακαριακών που, είτε πίστευαν (ορθά) ότι η ένωση μπορεί να επιτευχθεί σε κάποιο βάθος χρόνου με τη σταδιακή και ομαλή επικράτηση των ελληνοκυπρίων στην Κύπρο κατά τρόπο συνάδοντα με τη δημοκρατία και την Ιστορία του τόπου, είτε θεωρούσαν (και πάλιν ορθά) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να εξελιχθεί σε ένα ελληνικό αλλά ανεξάρτητο από την Ελλάδα κράτος.

Διαφορές

1. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν βαθύτατους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς, ενώ το Κίεβο (η "Κωνσταντινούπολη" των Ορθόδοξων Σλάβων) ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Υπό αυτή την έννοια η σχέση Ρωσία – Ουκρανία προσομοιάζει με τη σχέση Ελλάδα – Κύπρος και όχι με τη σχέση Τουρκία - Κύπρος.

2. Η Κριμαία παραχωρήθηκε στην Ουκρανία το 1954 όταν η Ουκρανία ήταν Σοβιετική Δημοκρατία, μέρος της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) επί Χρουστσόφ ο οποίος ήταν και Ουκρανός. Η παραχώρηση δηλαδή δεν ήταν μια διακρατική συμφωνία αλλά μια εσωτερική υπόθεση της ΕΣΣΔ.

3. Ο Γιανουκόβιτς ήταν σε κάποιο βαθμό φιλορώσος, και ως τέτοιος εξελέγη πρόεδρος της χώρας του, και ανατράπηκε βίαια από τους φιλοδυτικούς με υποκίνηση από τη Δύση όταν αυτός αποφάσισε να βάλει τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Στην Κύπρο ο Μακάριος δεν ήταν φιλοτούρκος(!) αλλά Έλληνας και σθεναρός υποστηρικτής των γνήσιων ελληνικών συμφερόντων. Και εδώ να μου επιτραπεί μια παρένθεση: είναι εκπληκτική η βλακεία της ΕΟΚΑ Β (εκτός αν πρόκειται για προδοσία) να πολεμούν και να θέλουν να ανατρέψουν το δικό μας Έλληνα Πρόεδρο, η πολιτική του οποίου ήταν ακριβώς να περιορίσει τις εξουσίες των τουρκοκυπρίων σε βαθμό μειονότητας, όπως είναι ιστορικά και δημοκρατικά δίκαιο.

4. Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ήταν αναίμακτη σε άκρα αντίθεση με την αιματηρή και θυριώδη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

5. Τυχόν έλεγχος της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ θα θέσει την ασφάλεια της Ρωσίας σε θανάσιμο κίνδυνο έχοντας υπόψη τη συμπεριφορά της Δύσης μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Αντί οι δυτικοί να τείνουν χείρα φιλίας προς τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό που απελευθερώθηκε από τα δεσμά μιας αθεϊστικής και καταπιεστικής θρησκειο-ιδεολογίας και ειδωλολατρίας, αντί αυτού εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της Ρωσίας επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, και επιδιδόμενοι σε συνεχείς πολέμους και μαζικές σφαγές: Ιράκ, Σερβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία. Η συμπεριφορά αυτή της Δύσης μας δείχνει ότι η διαχρονική έχθρα της Δύσης προς τη Ρωσία δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο (άλλωστε ο Μαρξισμός είναι δυτική ιδεολογία όπως και ο εθνικισμός/ φασισμός) αλλά πνευματικό/θρησκευτικό/πολιτισμικό υπόβαθρο λόγω του Ορθόδοξου πολιτισμού των αδελφών μας Ρώσων. Ένας πολιτισμός που αποτελεί οδυνηρό έλεγχο και πηγή κόμπλεξ για τους, τελούντες υπό αιρετική πλάνη, δυτικούς πρώην Ορθοδόξους.

Από την άλλη, τυχόν γεωπολιτικός έλεγχος της Κύπρου από την Ελλάδα, δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Συμπέρασμα

Για να παρομοιαστεί η ρωσική επέμβαση με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα έπρεπε η Κύπρος να θεωρηθεί ιστορικά τουρκικό έδαφος και κομμάτι του τουρκικού πολιτισμού, και ο Μακάριος να θεωρηθεί ανατραπέντας τουρκόφωνος και φιλοτούρκος Πρόεδρος της Κύπρου! Η δε Τουρκία να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε αμυντική στάση έναντι ενός επεκτατικού και άκρως επιθετικού Ελληνισμού!  Για αυτό τον λόγο ο εξομοιωτικός παραλληλισμός  Ρωσίας – Τουρκίας είναι εντελώς άστοχος και επιφανειακός.

Παρακαλώ Πληκτρολογήστε:   0bg21h