September 18, 2018, 10:22 pm
ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛΟ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ, Ο ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ, Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Του Κώστα Βενιζέλου, 31.5.2014. 

Θα μπορούσαν οι [ευρω]εκλογές της περασμένης Κυριακής να ανέτρεπαν το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα. Τούτο δεν έγινε, καθώς επικράτησε ένας συνδυασμός σιωπηρής διαμαρτυρίας διά της μη συμμετοχής και μιας απύθμενης αδιαφορίας. Τούτο συγκρότησε μια πλειοψηφία εκτοξεύοντας την αποχή στο 56%, η οποία δεν συνιστά ασφαλώς μια ενιαία έκφραση, είτε αποδοκιμασίας είτε αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης.

Την ίδια ώρα, όσοι ψήφισαν ( αλλά και όσοι απείχαν) συντήρησαν τον διπολισμό, που έστω και με σημαντικές απώλειες ψήφων, έδειξε ότι αντέχει, ελλείψει προφανώς άλλης εναλλακτικής λύσης. Οι πολίτες, λες να μην αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από πού προέκυψε η κατάρρευση της οικονομίας αλλά και του αξιακού συστήματος στη χώρα,  επέδειξαν μια μαζοχιστική προσέγγιση. Απέφυγαν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δεδομένο: Ποιος έφερε την τρόικα, υπέταξε τη χώρα στο Μνημόνιο και ποιος τώρα χαριεντίζεται μαζί τους. Κοντολογίς, οι πολίτες ακολούθησαν την εκλογική πεπατημένη.

Την ίδια ώρα, η συρρίκνωση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Αυτή τη φορά ο κατήφορος δεν θα μπορέσει να σταματήσει, καθώς τα όρια της ανοχής έχουν εξαντληθεί. Ξύλινη γλώσσα, επαναλαμβανόμενες ατάκες και απουσία ορθολογιστικού λόγου. Η μοίρα τους είναι να λειτουργούν ως συμπλήρωμα των δυο μεγάλων πόλων, να συνιστούν λίγο-πολύ, τα «παιδιά των θελημάτων».

Ο ρυθμιστικός ρόλος βαθμηδόν χάνεται και λόγω ποσοστών αλλά και επειδή απέδειξαν πόσο επιρρεπείς είναι τα στελέχη στις καρέκλες και στο διαμοιρασμό της εξουσίας. Πρώτα οι καρέκλες και μετά το κόμμα.  Ακόμη και από τις πρώτες αντιδράσεις από την ήττα, αυτό που αιωρείται στον ορίζοντα είναι η ανακύκλωση του πολιτικού προσωπικού, που σπεύδει είτε να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του ( την καρέκλα του) ή να την ξαναπάρει πίσω, σε περίπτωση που την έχει απολέσει.

Αυτή τη φορά δεν ακούστηκε πολύ, η ιστορία για τη συνεργασία ή και ενοποίηση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Ούτε αυτό το παραμύθι μπορεί πλέον να αντέξει στη δημόσια ρητορική. Ποιος πιστεύει, άλλωστε, πώς μπορεί κανείς από όλους αυτούς να θυσιάσει το μικρομάγαζο, εάν δεν είναι ο πρώτος; Συνεπώς, μικρομάγαζο, έστω και με μικρή πελατεία και αφεντικό, παρά σε μεγαλομάγαζο, έστω και μεσαίου βεληνεκούς και υπαρχηγός…

Το πολιτικό σύστημα επέζησε, λόγω και  της αποχής. Το οξυγόνο μειώνεται, αλλά φαίνεται πως δεν το αντιλαμβάνονται οι κομματικές ηγεσίες. Ακόμη και οι επόμενες ημέρες, μετά τις εκλογές, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πως η  πεμπτουσία της εμπλοκής στο πολιτικό σύστημα, είναι η εκκόλαψη καρεκλοκένταυρων. Ακόμη και τώρα που η οικονομία βρήκε πάτο, τα βολέματα αποτελούν το βασικό στοιχείο ενός πάρε-δώσε που γίνεται μπροστά στα μάτια των πολιτών.

Αλλά, όταν μια κοινωνία «σκοτώνεται» εδώ και δεκαπέντε μέρες για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν ανέλαβε διά των εκλογών να ανατρέψει την καταρρέουσα πολιτική τάξη, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της;

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com, http://www.mignatiou.com

 

ΣΧΟΛΙΟ: ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ: Ο ΚΕΝΤΡΩΟΣ ΧΩΡΟΣ (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΠΛΑΤΗΣ) ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1988 ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ. 5,542 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

ΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΝΩΘΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΣΑΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ΑΡΧΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ, ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΞΥΔΕΡΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.

ΚΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΕΛ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΩΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΣΥ, ΔΙΟΤΙ Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ, ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΨΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΝΤΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑΧΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΔΗΣΥ ΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΚΕΛ (ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΔΗΣΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ!).

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΩΟ ΚΟΜΜΑ, ΤΟ ΑΦΕΛΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΣΥ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΤΟΠΟΣ, ΠΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΟ ΖΥΓΟ, ΚΑΘΟΤΙ Ο ΖΥΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΠ(ΑΝΑΝ)ΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΗ ΚΡΑΤΟΥΣ Ή ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙΓΕΛΟΥ.   

 ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ.


Online Φόρμα ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ του πιο πάνω μηνύματος ( * Απαιτούμενα) :


Όνομα * :


Επίθετο * :


Το e-mail σας * :


Το e-mail του παραλήπτη * :


Παρακαλώ Πληκτρολογήστε:   roi1v2   
Περιεχόμενα